10 VRAGEN AAN JOHAN FREDRIKS

Tweevoudig IRRC Superbike kampioenschapsrijder en toonaangevende Nederlandse wegrenner Johan Fredriks is de volgende rijder die deelneemt aan Road Racing News, een uitdaging van tien vragen.

1: wat is je favoriete Roadrace meeting?

Voor mij zou dat Frohburg zijn om meerdere redenen. Afgezien van het feit dat ik van deze baan hou met zijn hoge snelheden en vloeiende bochten, ik heb veel goede herinneringen in Frohburg. Ik rijd er elk jaar sinds 2006 en de laatste 4 jaar was ik bijna altijd mee vooraan. Deze baan past me goed, maar, ik hou ook van de sfeer, de toeschouwers en de organisatie. Het is ook de laatste race van het seizoen, het heeft iets extra speciaals. Natuurlijk zijn alle andere IRRC evenementen op hun eigen manier ook bijzonder. Imatra omdat het zo exotisch is, Hengelo omdat het mijn hometrack is en vanwege de uitstekende organisatie, Chimay vanwege de lay-out en Horice zowel vanwege de lay-out als toeschouwers.”

2: je favoriete racefiets?

Ik denk dat de 500cc tweetakt de ultieme racefietsen zijn. Ik had het geluk er een paar te hebben mogen met spelen. Vorig jaar nam ik bijvoorbeeld deel aan een klassieke race in Chimay op een 500 Konig uit 1972. Het geluid, de karakteristieken, het is gewoon geweldig. Ik reed vorig jaar ook in een demo-race op de Honda 500 3-cilinder en de Suzuki RG500 uit de jaren 80. Met betrekking tot de moderne fietsen, heb ik de ZX10R (Kawasaki) duidelijk erg goed gevonden, ik denk dat het de snelste stockbike is qua paardenkracht, het is ook een zeer stabiele fiets en biedt goede mechanische grip. Het enige nadeel is dat hij moeilijker te besturen is in vergelijking met bijvoorbeeld een BMW S1000RR. Iedereen kan heel snel op een S1000RR gaan, maar zodra je de klik hebt met de ZX10R, kun je net zo snel of zelfs sneller zijn. In die zin is het een echte racefiets.”

3: wat is het beste aspect van de wegrace?

Ik denk dat de sfeer, zowel op als naast het circuit, een groot avontuur is. Je gaat naar plaatsen waar je nooit heen zou gaan, je komt in contact met mensen met wie je nooit in contact zou komen, en op de fiets ervaar je dingen die je nooit zou ervaren met iets anders. Het is dus een combinatie van meerdere buitengewone dingen die het zo speciaal maken.”

4: TT, North West 200 of Ulster Grand Prix?

Ik heb alleen ervaring met North West 200, dus ik kan de andere gebeurtenissen niet echt beoordelen. Ik vond de N-W200 erg leuk, ik heb ook gehoord dat het het grootste of een van de grootste sportevenementen in Ierland is en ik kan me voorstellen dat dit waar is. De eerste paar ronden waren eigenlijk behoorlijk angstaanjagend op de 1000, je kunt het niet vergelijken met een andere vorm van racen. Ik leerde snel en wist uiteindelijk goede resultaten te boeken. Ik kan me voorstellen dat de TT van een ander niveau is, omdat de baan veel langer is, omdat het evenement 2 weken duurt, vanwege de geschiedenis en traditie en omdat het de meest epische van alle wegraces moet zijn.”

5: je meest gerespecteerde rivaal?

Didier Grams. Omdat hij een goede rijder en een jager is op het circuit, maar ook omdat hij een hele toffe gozer is.

Hij weet heel goed wat echt sportiviteit betekent en ik bewonder dat hij al zo lang op een heel goed niveau rijdt.

6: je beste wegrace moment tot nu toe?

Er zijn zoveel goede wegraces waar ik was. Ik vond de gevechten die ik kende in Frohburg, met Michael Dunlop, Michael Rutter en andere jongens met dezelfde status erg goed. Maar het winnen van de race op het natte Hengelo met een voorsprong van 13 seconden op de voormalige Moto GP rijder Sebastien Le Grelle was tevens een geweldige ervaring.”

7: is er een plaats of land in de wereld waar je een wegrace zou willen zien?

“Ja, ik denk dat Vila Real in noord Portugal een geweldige plek zou zijn. Ik heb beelden van races uit de jaren tachtig gezien, ik denk dat het sensationeel zou zijn om daar vandaag een wegwedstrijd te rijden.”

8: wie is jouw wegraceheld?

“Alle wegracers zijn helden, maar ik denk dat ik het meeste respect heb voor Michael Rutter. Hij lijkt een zeer intelligente rijder, die het liefst snel gaat rijden op basis van rijvaardigheden in plaats van risico's te nemen. Het feit dat hij zo lang aan de top van deze game blijft en op zoveel verschillende circuits en in veel disciplines deelgenomen is opmerkelijk.”

9: Supersport of Superbike?

“Superbike, want een Superbike is zeer snel en heeft een ongelofelijke brute acceleratie. Ook voor mijn rijstijl past een Superbike beter. Ik moet zeggen dat de power je niet per se sneller maakt qua rondetijden, vaak is het verschil slechts één seconde of twee tussen de Superbike en Supersport. Maar, naar mijn mening is de sensatie van het besturen op een Superbike veel heftiger dan die op een Supersport. "

 

10: pole positie of snelste ronde?

“Dat is een goede vraag. Ik denk de snelste ronde, want het is een teken dat je op een goed niveau zit in een race.

Engelse versie: Stevie Rial

Vertaling Ned.: Willy van Lee

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws