GEEN SUTER FRAMES IN 2018

Suter moet zich terugtrekken uit het Moto2-wereldkampioenschap van 2018.

De Zwitserse chassisfabrikant kon voor het seizoen 2018 slechts één team aantrekken en besloot dat het commercieel niet verantwoord is om zijn deelname voort te zetten. Het Dynavolt Intact Team, met de renners Xavi Vierge en Marcel Schrotter voor 2018, zullen in plaats een noodgedwongen overstap maken naar Kalex.

Hoewel het besluit nog steeds als een verrassing komt, is het volkomen begrijpelijk. Na hun vroege succes toen de Moto2-klasse werd geïntroduceerd, waaronder het winnen van de allereerste Moto2 race in Qatar met de zeer gemiste Shoya Tomizawa en vervolgens de dominantie van Marc Marquez bij het Monlau team, worstelde Suter met de competitiviteit tegen een steeds betere Kalex. Nadat Marquez in 2013 naar MotoGP verhuisde, boekten rijders op het Zwitserse chassis steeds minder overwinningen, terwijl Kalex de fakkel overnam. Ter herinnering, in de twee seizoenen dat Marquez op een Suter racete, boekte hij de helft van de totale overwinningen van de Zwitserse fabrikant tussen 2010 en 2017.

Met een Kalex hebben de Moto2 rijders sinds 2013 elk jaar de titel gewonnen, terwijl Suter het steeds moeilijker vond om klanten te vinden. Ze hadden slechts twee fietsen in 2015 en waren volledig afwezig in 2016 nadat het JP Malaysia team van Efren Vazquez zich na de tweede race van het seizoen terugtrok. Suter had meer geluk in 2017 en overtuigde de Kiefer Racing- en Dynavolt Intact-teams ervan hun fietsen te gebruiken. Dominique Aegerter had een zeer overtuigend seizoen op de Suter, hij had een podium kunnen halen als hij niet gediskwalificeerd was voor een onregelmatigheid met de motorolie in Misano. Maar het was niet genoeg om meer teams te overtuigen om voor hun  chassis te kiezen voor 2018.

Suter's terugtrekking benadrukt de fundamentele zwakte van de Moto2 klasse. Teams en renners in de Grand Prix-paddock zijn zeer conservatief en zullen altijd proberen alles te gebruiken wat de meest succesvolle rijders in de klasse op dat moment gebruiken. Maar Moto2 is een serie waarin renners en topteams een groot verschil kunnen maken. Voor Moto2 chassisfabrikanten betekent dit, als ze een dominante coureur in een topteam niet kunnen overtuigen om hun chassis te gebruiken, hun kansen op succes al vooraf beperkt zien.

Suter heeft nu hetzelfde lot ondergaan als FTR eerder deed, zij werden nadat iedereen naar Suter was overgestapt gedwongen er mee te stoppen. Met KTM in de serie die eind vorig  seizoen bewezen heeft competitief te zijn, door de laatste drie races met Miguel Oliveira te winnen, in totaal verzamelde KTM negen podiums. Zou hier het patroon zichzelf kunnen herhalen, als iedereen ervoor kiest om op een ​​KTM te racen in plaats van een Kalex?

Suter's terugtrekking uit de Moto2 laat nog steeds vijf chassisfabrikanten in de klasse achter met KTM, Kalex, NTS, Tech 3 en Speed ​​Up.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws