Barry Baltus nam zondag 2de plek in de Grand Prix in Spanje (Alcarras) in het pre-kampioenschap motor 3.

In het algemeen, zitten kinderen van leeftijd zijn op de schoolbanken.

Maar hij is op race piste waar hij open bloeit. Barry Baltus met zijn 13 lentes belichaamt de jeugd en de toekomst van de Belgische motorsport. We hebben hem een ​​week geleden in Spanje ontmoet.

In Barcelona, ​​in de buurt van het Circuit de Catalunya vinden we Barry Baltus. Een vertederende puber maar vooral talentvol, die ten volle hoopt om de voeten op de grond te houden." Barry heeft een sterk karakter. Wanneer hij besluit om niet te eten, dan eet hij niet. Als hij twee kilo wil verliezen, dan verliest hij die ook," zegt Jean-Pierre, zijn vader. Didier de Radiguès, in de buurt van het Zelos-Classic 21 coureurtje zegt: Barry is een uitzondering, omdat we niet vergeten mogen dat hij slechts 13 jaar is, een kind nog eigenlijk, iedereen heeft zijn referenties en weet wat een kind van 13 jaar betreft. Behalve dat, racet hij aan meer dan 200 km/h. Dat is de reden waarom er al een kader rond hem is gebouwd, met Eric Lambert (coach) en Philippe Godin (psycholoog)."

Om de voeten op de grond te houden, kan Barry vertrouwen op zijn team, zijn coach, maar hij kan ook rekenen op zijn vader. Aanwezig tijdens elke reis, hij is de steun en toeverlaat van Barry. "Als hij hier is voel ik me beter, ik voel me beter dan iedereen. Als hij er niet was, zou het niet werken. Niet elke ronde kijk ik naar mijn PITbord, maar ik kijk wel naar mijn vader, aan hem lees ik soms meer dan het bord."

Het is ook zijn vader, die aan de passie voor motoren niet kon ontsnappen, maar dat niet alleen. Stel je voor dat hij de naam Barry kreeg naar die van voormalig wereldkampioen Barry Sheene. Toen Barry 4 jaar werd ontving hij zijn eerste motorfietsje., Barry Baltus geeft grift toe: “het zou onmogelijk zijn om zonder mijn tweewieler te leven, vandaag de dag is dit mijn leven. Ik besteed meer tijd in de paddock dan waar ook."

Ook dit jaar is hij in de pre-Spaanse motor3 kampioenschap 3 waar hij zijn debuut maakt. Het programma omvat negen wedstrijden. In Valencia voor de eerste afspraak van het seizoen werd hij de derde. Maar hoe is het mogelijk dat je zo efficiënt bent? Barry: "ik weet het niet, het komt gewoon. Dit jaar hebben we een nieuwe fiets, dat is veel beter. Persoonlijk voel ik me mentaal ook sterker. Als ik aan de start sta denk ik niets anders dan winnen."

Prestaties die niet onopgemerkt zal blijven. Zelfs Valentino Rossi zelf weet wie Barry Baltus is. Twee coureurs die regelmatig, maar niet genoeg samen komen. Welke indruk maakt dit op de jonge Belg. "Er zijn zeker 1,5 miljoen mensen op aarde die hem willen zien. Maar, ik zag hem, ik reed met hem samen. De eerste keer deed het iets voor mij, maar toen ik hem op Le Mans zag een paar dagen later, het leek alsof hij mijn vriend was."

Na een vierde kwalificatietijd op zaterdag, voelde Barry wel dat hij terug in staat was om voor een podiumplaats te gaan op zondag. Maar voor de wedstrijd, om wat te ontspannen keuvelt hij met Lorenzo Fellon, zijn teamgenoot in het Ajo Team. "We lachen en spelen samen," zegt Lorenzo Fellon, "op de baan zijn we tegenstanders, maar in de paddock daar zijn we echt vrienden, dat is echt mooi."

Wat is er natuurlijk leuker als je kind bent, spelen niet min of meer. Maar als het gaat om te racen, komt het professionele kantje van Barry boven. En als apotheose, ondertekende hij zijn tweede podiumplaats van het seizoen door tweede te eindigen. Bij binnenrijden van het park fermee, ontploft Barry van vreugde en zeker bij het horen van zijn mama via de telefoon. "Ze huilde van blijdschap, ze was blij voor mij."

Barry droomt in de toekomst ooit in de MotoGP te rijden. De weg is nog zeer lang, maar zijn kwaliteiten kunnen hem in staat stellen om te dromen.

Log in om reacties te plaatsen

Laatste Nieuws